Eva-Lotta kunstiäri

Peridoot auguga kivi

Hind: 16.70 €
Ostukorvis:    Koguse valimisel lisandub toode automaatselt ostukorvi.
Tootekood: Peridoot auguga kivi
Peridoot , mida mõnikord nimetatakse krüsoliidiks, on kalliskivikvaliteediga oliviin ja silikaatmineraal valemiga (Mg, Fe) 2SiO4. Kuna peridoot on magneesiumirikas sort .
Peridoot esineb ränidioksiidipuuduses kivimites, nagu vulkaaniline basalt ja pallasiitsed meteoriidid . Peridoot on üks kahest kalliskivist, mille moodustumist on täheldatud mitte maakoores, vaid vahevöö ülaosa sulakivis.

https://en.wikipedia.org/wiki/Peridot

Peridoot on üks väheseid vääriskive, mis esinevad ainult ühes värvitoonis: oliivroheline . Rohelise värvuse intensiivsus ja toon sõltuvad aga raua protsendist kristallstruktuuris, seega võib üksikute peridooti kalliskivide värvus varieeruda kollasest oliivivärvi ja pruunikasroheliseni. Harvadel juhtudel võib peridoot olla keskmiselt tumeda tooniga, puhas roheline, ilma sekundaarse kollase toonita või pruuni maskita. Heledavärvilised kalliskivid on tingitud madalamast rauakontsentratsioonist .

Peridoote võib leida ka meteoriitidest.
Peridoote saab eristada suuruse ja koostise järgi. Vulkaanilise tegevuse tulemusena tekkinud peridoot kipub sisaldama suuremas kontsentratsioonis liitiumi, niklit ja tsinki kui meteoriitides leiduv.
See on Egiptuse rahvuslik pärl ja iidsed egiptlased teadsid seda päikese pärlina. Tegelikult on juveeliajaloolased nüüdseks veendunud, et mõned, kui mitte kõik, smaragdid, mille kandmise poolest Cleopatra kuulus, ei olnud tegelikult smaragdid, vaid sügavrohelised peridootikivid Egiptuse kaevandustest.
Keskajal tõid Euroopa emissarid oma reisidelt välismaale tagasi suurtes kogustes peridooti kive ning kaunistasid nendega oma kirikuid ja rüüd. Üks neist suurtest peridooti kalliskividest kaunistab Kölni katedraalis asuvat Kolme Püha Kuninga pühamu ja sajandeid arvati, et see on smaragd, kuid hiljuti on see identifitseeritud peridoodiks. Peridoot, mida teavad ka iidsed heebrealased, on Piiblis loetletud ühe kivina, mida kasutatakse Aaroni rinnakilbis ja ühe kihina Uus-Jeruusalemma linna vundamendis.

Peridoodi metafüüsilised omadused
Arvatakse, et kaastunde kivina tuntud peridoot toob suhetesse hea tervise, kosutava une ja rahu, tasakaalustades emotsioone ja meelt. Sellel sõbralikul erkrohelisel kivil on ka imelik võime inspireerida kõneosavust ja loovust; see toob ka rõõmu ja head tuju. See tõmbab ligi armastust ja rahustab viha, andes kõigele uuenemise.
Peridooti eepilistest metafüüsilistest võimetest on läbi aegade palju kirjutatud. Legend ütleb, et kui kalliskivi on kullasse sätitud, arendab kivi oma talismani täielikku potentsiaali ja suudab välja juurida öised hirmud, nagu hirmuäratavad nägemused ja õudusunenäod.
Suure Rooma filosoofi Plinius Vanema sõnul tuleb peridooti siiski kanda paremal käel, et see toimiks kõige tõhusamalt. Kivi võime hõõguda nagu kuum kivisüsi öösel lambivalguses aitab eemale peletada öised nägemused. Peridooti on pikka aega peetud võimsaks abivahendiks sõpruse parandamisel ja säilitamisel ning väidetavalt vabastab see meele kadedatest mõtetest, mis võivad suhteid kahjustada ja pingestada. Seda on kasutatud ka usklike kaitsmiseks kurja silma eest.