Eva-Lotta kunstiäri

Oranž kalsiit käevõru säravate vaheosadega 10mm

Hind: 13.80 €
Ostukorvis:    Koguse valimisel lisandub toode automaatselt ostukorvi.
Tootekood: Oranž kalsiit käevõru
Oranž kalsiit käevõru säravate vaheosadega 10mm

Ajalugu
Kaltsiit, mida nimetatakse ka lubjakiviks, on väga levinud kivimit moodustav mineraal. Sõna kaltsiit pärineb ladinakeelsest sõnast calx ja kreeka keelest chalix, mis tähendab lubi.
Kaltsiidil on rohkem kasutusalasid kui peaaegu ühelgi teisel mineraalil. Seda kasutatakse ehitusmaterjalina (lubjakivi ja marmorina), pigmendina, põllumajandusliku pinnase töötlemisena, farmaatsiatööstuses, happe neutraliseerijana keemiatööstuses jm.
Kõrgekvaliteedilist optilist kaltsiiti kasutati Teises maailmasõjas relvade sihikute, pommi sihikute ja õhutõrjerelvade jaoks. Massispektromeetrias kasutatakse kalibreerimiseks kaltsiidi spetsiifilist vormi.

Metafüüsilised omadused
Tavaliselt arvatakse, et kaltsiit suurendab ja võimendab energiat – tervenemise, õppimise ja teadlikkuse suurendamise energiat. Kaltsiit usutakse, et on vaimne puhastusvahend, mis muudab vaatenurka ja uuendab pühendumust muutuste tegemisele. Kaltsiit on hinnatud ka selle kaitse eest negatiivse energia ning füüsiliste või psühholoogiliste rünnakute eest.

Geoloogilised omadused
Kaltsiit on karbonaatmineraal ja seda leidub kõikjal. See on settekivimite, eriti lubjakivi äärmiselt levinud koostisosa. Suur osa kaltsiiti moodustub surnud mereorganismide kestadest. Kaltsiiti võib leida ka vulkaanilistest või vahevööst pärinevates kivimites. Suhteliselt pehme kivi, kaltsiidi Mohsi kõvadus on 3. Kaltsiit on läbipaistev kuni poolläbipaistev ja võib aeg-ajalt fosforestseeruda või fluorestseeruda.

Mineraalide teave Karbonaat
Keemiline koostis Ca[CO 3 ]
Värv Valge, selge, kollakas-kuldne, kollane
Kõvadus 3 (Mohs)
Erikaal 2,69 - 2,71
Murdumisnäitaja 1,486 - 1,658

Kaltsiidi õige hooldus
Puhastage kaltsiidist ehteid pehme kuiva lapiga. Peske sooja seebiveega ja pehme lapi või pehme harjaga. Kuivatage põhjalikult. Kuna tegemist on karbonaadiga, on kaltsiit happetundlik ja seda saab kergesti kriimustada. Ärge kasutage tugevatoimelisi puhastusvahendeid, mis võivad sisaldada valgendit ja hapet. Ärge kasutage ultrahelipuhastusvahendeid ega aurutajaid.