Eva-Lotta kunstiäri

Ametriin auguga kivi

Hind: 13.80 €
Ostukorvis:    Koguse valimisel lisandub toode automaatselt ostukorvi.
Tootekood: Ametriin
Ametriin on toeks suhte,stressi või pika haiguse korral.

Ajalugu
Ametriin on ametüsti ja tsitriini kombinatsioon, mis mõlemad on kvarts. Ametüst on selge mangaanisisaldusega kvarts, mis muudab selle lillaks. Tsitriin on läbipaistev rauasisaldusega kvarts, mis muudab selle kuldkollaseks. Kvartsid (nagu ametüst, tsitriin, ametriin ja teised) on eksisteerinud aastaid ja moodustavad ligikaudu 12% maakoorest.
Ametriin oli turul kergesti kättesaadav alles 1970. aastatel, kui see Boliivias avastati – või uuesti avastati. Legendid räägivad, et Hispaania konkistadoor avastas ametriiinikaevanduse 1600. aastatel, kui ta sai maa pärast abiellumist Anahi-nimelise printsessiga. Ta saatis mitu kivi Hispaania kuninganna Isabellale ... ja siis oli kaevandus sajandeid kadunud. Kui see taasavastati, sai see nime legendaarse printsessi järgi, kelle maa see kunagi oli.

Metafüüsilised omadused
Väidetavalt on ametriin ametüsti ja tsitriini omaduste täielik tasakaal.
Nii tasakaalu kui ka ühenduse kivina arvatakse, et ametriin maandab pingeid, toob rahu ja stimuleerib loovust, samuti tasakaalustab vaimset stabiilsust ja enesekindlust. Ametriini peetakse kahekordseks tõukevahendiks toksiinide eemaldamiseks kehast, kuna nii ametüst kui tsitriin on detoksifitseerijad.

Geoloogilised omadused
Ametriin on kvartsi makrokristalliline sort, mida looduses esineb harva.
Selleks, et ametriin tekiks looduslikult, allutatakse raua lisandeid – koos erinevate oksüdatsiooniastmetega – erinevatele temperatuuridele. Et ametriin looduses moodustuks, peab temperatuur mõnel pinnal olema veidi kõrgem, teistel veidi jahedam ning kvartsi kristalliseerumisel tuleb säilitada kahe temperatuuri õrn tasakaal.
Simuleeritud ametriin tekib siis, kui ametüsti allutatakse laboris samadele tingimustele, muutes lillad alad kollaseks erinevatesse toonidesse. Enamik tänapäeval turul leiduvast ametriinist on kuumtöödeldud ametüst.

Mineraalide teave Makrokristalliline kvarts
Keemiline koostis SiO2
Värv Kuldne päikesekollane segatud lavendli/lillaga
Kõvadus 7 (Mohs)
Erikaal 2,6 - 2,7
Murdumisnäitaja 1,544 - 1,553

Ametrini õige hooldus
See kivi on üsna kõva, nii et saate sellega kasutada ultrahelipuhastit. Kuna enamik ametriinist saadakse kuumtöötluse abil, pole aurupuhastus soovitatav. Hoidke ametriini jahedas ja pimedas kohas, kuna see kivi võib päikesevalguse käes värvi kaotada nii kuumuse kui ka valguse mõjul.