Eva-Lotta kunstiäri

Thuliit auguga kivi

Hind: 15.65 €
Ostukorvis:    Koguse valimisel lisandub toode automaatselt ostukorvi.
Tootekood: Thuliit
Thuliit elujõu kristall. Aitab end avada.

Ajalugu
Thuliit, tuntud ka kui rosaline zoisite, manganoan zoisite või Norra tuliit, on roosa zoisiidi sort, mida armastatakse selle roosaka välimuse tõttu. Selle zoisiidi sordi avastas esmakordselt 1820. aastal Norras Rootsi keemik Anders Gustaf Ekeberg ja see on nime saanud müütilise Thule saare järgi. Thule, mida praegu arvatakse olevat Norra, Gröönimaa või Island, esindas tol ajal maailma kõige tuntumaid põhjapiire.

Thuliit on Norra rahvuslik vääriskivi. See kivi on seotud Sõnni ja Kaksikute märkidega.

Metafüüsilised omadused
Thuliit on tuntud väljendus- ja kirekivina, mis annab inimestele kindlustunde teiste ees rääkida ja esineda. Suurepärane valik introvertidele, see kivi võib suurendada enesekindlust ja muuta meid lahkuvamaks.
Thuliit toob teatavasti oma kandjasse positiivse ja rõõmsa suhtumise, avades meile optimistlikuma vaate elule ja suhetele. Thuliit võib aidata meil olla oma suhetes avatumad ja aktsepteerivamad ning suurendada meie võimet teistele kaastunnet avaldada.
Thuliit on hea kivi, mis aitab vabaneda hävitavatest harjumustest ja võidelda sõltuvusega. See annab meile jõudu oma mineviku vigadest edasi liikuda. See on tugev tervendav kivi, mis parandab ka keskendumisvõimet, tasakaalu ja koordinatsiooni.

Geoloogilised omadused
Sõltuvalt mangaani kogusest on tuliitkividel tavaliselt intensiivne roosa kuni punakas värvus ja seda kivi leidub tavaliselt kvartsiga. Thuliit on tuntud oma sädeleva läike poolest ja on sageli valge kaltsiidiga laiguline.
Peamine tuuliidi allikas on Norrast Tvedestrandist ja Leksvikist Sorlandetis Aust-Augeris. Thulite on pärit ka Põhja-Carolinast Ameerika Ühendriikidest.

Mineraalide teave Erinevad zoisiidid
Keemiline koostis Ca 2 Al 3 (SiO 4 ) 3 (OH)
Värv Punane, roosa valge laiguga
Kõvadus 6 kuni 6-1/2 (Mohs)
Erikaal 3,2 - 3,4
Murdumisnäitaja 1,69 - 1,70

Thuliidi õige hooldus
Thuliit on väga pehme mineraal. Vaid 6–6,5 punkti Mohsi skaalal on thuliit kriimustuste suhtes väga haavatav, mistõttu tuleb seda kaitsta. Tuliidist ehete hoiustamisel on oluline hoida need kõvematest esemetest eemal.
Tuliidist ehete puhastamisel tuleb olla ettevaatlik. Soovitatav on kasutada leiget seebivett pehme pesuvahendi ja pehme lapiga. Kõvad harjad ja tugevad pesuvahendid võivad kivi kahjustada.