Eva-Lotta kunstiäri

Lepidoliit auguga kivi

Hind: 7.95 €
Ostukorvis:    Koguse valimisel lisandub toode automaatselt ostukorvi.
Tootekood: Lepidoliit
Lepidoliit lootuse,rahu ja leppimise kivi.

Ajalugu
Lepidoliidi avastasid esmakordselt 1861. aastal Robert Bunsen ja Gustav Kirchhoff. Algselt nimetati seda lavendlivärvi tõttu "lilaliidiks", hiljem nimetati seda "lepidoliitiks" kreekakeelsest sõnast "lepidos", mis tähendab "skaala", kuna selle ketendav välimus on põhjustatud liitiumihelvestest.
Lepidoliiti kaevandatakse elemendi liitiumi allikana koos teiste haruldaste muldmetallidega, nagu tseesium ja rubiidium. Lepidoliit on oluline liitiumi allikas, mis on maailma kergeim metall. Seda kasutatakse laetavates akudes, mobiiltelefonides, rösterites, mikrolaineahjudes, õhupuhastites, lennukiosades ning see on hästi tuntud kui meeleolu stabiliseeriv ravim. Peeneteralised lepidoliidi massid on lihvitud kaunistusteks nagu munad ja loomanikerdised.

Metafüüsilised omadused
Lepidoliiti nimetatakse mõnikord "rahukiviks" või "vanaemakiviks", kuna arvatakse, et sellel on toitvad ja rahustavad omadused. Metafüüsilises valdkonnas aitab lepidoliit üle saada emotsionaalsest või vaimsest sõltuvusest ning aitab ravida sõltuvusi ja igasuguseid haigusi, sealhulgas anoreksiat. Arvatakse, et see aitab ka bipolaarse häirega inimesi oma meelt tasakaalustavate omaduste tõttu. Arvatakse, et lepidoliit leevendab stressi- või närviseisundit, avades samal ajal meelt ja rahustades kõrgemat mina.
Lepidoliit on traditsioonilises hinduismi uskumuste süsteemis seotud Kaalude sodiaagimärgi ja 7. tšakraga. 7. tšakra asub pea võras ja on seotud aju ja kesknärvisüsteemiga.

Geoloogilised omadused
Lepidoliit on poolläbipaistev kuni läbipaistev roosa kuni lilla värvusega villosilikaatmineraal, mis kuulub vilgukivi rühma. Lepidoliit on seotud teiste liitiumi sisaldavate mineraalidega, nagu spodumeen pegmatiidi kehades. See on haruldaste leelismetallide rubiidiumi ja tseesiumi üks peamisi allikaid. Seda leidub kõige sagedamini väikeste ketendavate kristallidena tihedates agregaatides. Seda leidub ka masside ja rühmadena, näiteks lehtedena.Suured kristallid, mis on pseudoheksagonaalses vormis, on palju haruldasemad kui teised
Seda leidub ka ümarate pallikujuliste ja massiivsel kujul koos pisikeste sädelevate kristallidega. Peamised lepidoliidi allikad on: Brasiilia, Venemaa, Afganistan, Ameerika Ühendriigid (California), Kanada ja Madagaskar.

Mineraalide teave Aluseline kaaliumliitium-alumiiniumfluorosilikaat
Keemiline koostis K(Li,Al) 3 ( Al,Si,Rb) 4O10 ( F,OH) 2
Värv Roosa kuni lilla, ka harvem roosakaspunane, lillakashall, kollakas, valge, värvitu
Kõvadus 2-1/2 kuni 3 (Mohs)
Erikaal 2,8 - 2,9
Murdumisnäitaja 1,611 - 1,669

Lepidoliidi õige hooldus
Lepidoliiti tuleks hoida eemal tugevast kodukeemiast. Puhastage lepidoliit sooja seebiveega. Loputage maha kõik seebijäägid ja pühkige ainult pehme lapiga. Soovitatav on eemaldada kõik lepidoliidist kalliskivid või ehted enne treenimist, sportimist või muud jõulist tegevust, näiteks majapidamistöid.